Dezinfekcija

DEZINFEKCIJA (lot. dis… - neigimo priešdėlis + infectio – užkrėtimas)
Dezinfekcijos tikslas - infekcines ligas sukeliančių, patogeninių mikroorganizmų (virusų, bakterijų ir kt.), esančių aplinkoje, naikinimas. Sterilizacijos atveju sunaikinami visi mikroorganizmai ir jų sporos. Paprastai dezinfekuojamos atliekų duobės, išvietės, sandėliai, medicininės paskirties ir kt. patalpos, medicininiai instrumentai, drabužiai, namų apyvokos daiktai, vanduo, maisto produktai, pašarai ir kt.
Skiriama profilaktinė ir židininė dezinfekcija.
Profilaktinė dezinfekcija atliekama iki infekcinių ligų išaiškinimo. Profilaktinė dezinfekcija daroma nuolat (net ir nesant susirgimų infekcinėmis ligomis) žmonių susitelkimo vietose (prekybos, visuomeninio maitinimo, mokymo, gydymo įstaigose, pirtyse, stotyse ir pan.), gyvulininkystės fermose, gyvulinės kilmės žaliavų perdirbimo įmonėse. Profilaktinei dezinfekcijai priskiriama pieno pasterizavimas

 
ir vandens chloravimas.
Židininė dezinfekcija daroma infekcinės ligos židinyje. Ji susideda iš einamosios ir baigiamosios.
Einamoji dezinfekcija daroma ligonio aplinkoje (ligoninėje, namuose) per visą jo buvimo laiką. Ją atlieka specialiai apmokyti  darbuotojai. Baigiamąją dezinfekciją atlieka Visuomenės sveikatos centrų, Dezinfekcijos stočių darbuotojai . Šiuo atveju plačiau taikomos cheminės dezinfekuojančios priemonės.

 
 
© 2013 Visos teisės saugomos UAB “Kenkėjų kontrolės tarnyba“.
Web dizainas ir programavimas Amburia branding